Felwillanyozva

videósorozat

A Willany Leó előadások koncepciója leginkább az, hogy nincs koncepció. Különböző műfajokból érkező előadók találkoznak a Trafó stúdiójában azzal a céllal, hogy egy olyan előadást hozzanak létre amiről még ők sem tudnak semmit. Kifejezetten arra kérjük a fellépőket, hogy ne hagyják a termen kívül a személyes történéseket, és a “jelenben levéssel” engedjék, hogy az történjen, aminek éppen történnie kell. Így lesz minden előadásunk – ahogy minden napunk – egyszeri és megismételhetetlen. Lassú, gyors, szomorú, megrázó, vicces, szexi, virtuóz, szerelmes, csalódott, nyugodt, nehéz és felemelő. Egyik sem, valami teljesen más, vagy mindegyik egyszerre.  

A 2023-ban 15 éves társulatunk magja és összetartó ereje a rendszeres improvizációs estünk, mely a Trafó Kortárs Művészetek Házában látható szerda esténként. Ez a programsorozat a Budapesten élő fiatal táncművészek rendszeres találkozási helye, szakmai beszélgetésre, tapasztalatszerzésre lehetőséget nyújtó platformja, egymást támogató közösségünk tere, ahol olyan előadó-művészeti eszközökkel gazdagodhatnak, amiket aztán későbbi pályájuk során is képesek lesznek hasznosítani. Ezen előadások a Willany Leó által kinevelt fiatal táncosgenerációnak teremtenek bemutatkozási és rendszeres gyakorlási lehetőséget. Az utóbbi tizenöt évben a Willany Leó bizonyította, hogy a magyar közönségben van elég nyitottság a kortárstánc iránt és elég érdeklődés, hogy hetente egy kisebb nézőteret megtöltsön.

Az estek nyitottak, lazák, a társulat rendszeresen igyekszik új impulzusokat generálni: szólók, kezdő táncművészek, slam poetry, vizuális művészek, különleges műfajokból érkező zenészek tematikus sorozatait követhetik a nézők a Trafóban.

Operatőr, vágó: Bagi Anna Borbála

Produkciós vezető: Partig-Kis Erika

Művészeti vezető: Grecsó Zoltán

Fuchs Lívia így írt rólunk az Élet és Irodalomban /MŰBÍRÁLAT – TÁNC – LXV. évfolyam, 8. szám, 2021. február 26./:

“Grecsó kihasználva a járvány okozta kényszerű lelassulás időszakát arra gondolt, bemutatja apró műhelyének táncosait. Ezért aztán – sejthetően a saját lakásában – egy konyhai asztal mellé telepedve, néhány szál virág és egy soha meg nem bontott bor társaságában kérdezgeti egyenként a hat táncost a pályakezdésről, a felkészülés éveiről, a táncossá válás traumáiról és boldogságáról, az előadói létezés mikéntjéről, eddig itthoni és külföldi tapasztalataikról, szakmai vágyaikról, mindarról, amiről ő is igazán sokat tud, és kérdéseibe burkolva mond is. És persze az improvizációról, aminek gyakorlása, bemutatása és értelmezése évek óta összeköti őket. A fiatal táncosok (a Madách Musical Tánciskolában végzett Gaál Júlia, a Magyar Táncművészeti Egyetemen diplomát szerzett Kis Rebeka, Lukács Levente és Rácz Réka, valamint a Győri Tánc és Képzőművészeti Szakközépiskola után Antwerpenben, illetve Salzburgban továbbtanuló Temesvári Zsófia és VáthMáté) csodálatos őszinteséggel, lenyűgöző érettséggel és kíméletlenül pontos önreflexióval beszélnek szakmai tapasztalataikról és e tapasztalások átfordításának lehetőségeiről a színpadon kívüli életükbe. A december óta futó sorozat személyes történeteket kínál, de sokkal többről szól, mert a hazai (tánc-)oktatáson jóval túlmutató kérdéseket jár körül: hogyan tehető tönkre egy művésznövendék sorsa a ráerőltetett alkati és technikai elvárások sulykolásával; hogyan szabadítható fel a kreativitás a bizalom, a nyitottság és a támogatás légkörében; hogyan lehet egy fiatal művészt segíteni abban, hogy felfedezhesse önmaga útját, ha nem szeretne beállni a kiválóan reprodukálók közé; hogyan kell „viselkedni” a nemzetközi meghallgatások közegében; hogyan lehet rivalizálás helyett együttműködőnek lenni; hogyan tanít meg az improvizáció a kockáztatás bátorságára, az önismeretre és önazonosságra, a hibák feldolgozására, a képzelet és az ösztönök, a test és az elme szétbogozhatatlan egybefonódására.”

Willany Leó x Interjúk

Willany Leó x Improvizáció

Aki kérdez: Nagy Emese, a Trafó Kortárs Művészetek Háza Gondolat Generátor csapatának színházi nevelési szakembere.

Willany Leó x Pillanik

Felwillanyozva - zenészek

Akik kérdeznek: Keresztes Patrik és Lukács Levente táncművészek.

Támogatók

EMMI, NKA, Műhely Alapítvány, Trafó Kortárs Művészetek Háza

Legyél te is Willany Leó támogató!

Támogasd rendszeres szerdai Trafós estjeinket, kutatásaink és új előadásaink létrejöttét, beavató programjainkat, tervezés alatt álló oktatási projektünket – általában működésünk és fennmaradásunk! Banki átutalással tudsz segíteni nekünk – kérlek, hogy a közlemény rovatba az “ADOMÁNY” szót írd be! 

OTP Bank Nyrt.

HUF: 11701011-21454246-00000000

IBAN: HU24 1176 3017 1721 5880 0000 0000

SWIFT: OTPVHUHB

Köszönjük a bizalmad!