#kaméleon sorozat

kutatás és előadássorozat

Művészetünk − az improvizáció műfajából kifolyólag − egyik fő jellemzője a kísérletezés, folyamatos megújulás. A #kaméleon produkciók ennek az alapgondolatnak a materializálásai: egy-egy meghívott, külsős alkotó bevonásával igyekszünk magunkat újradefiniálni és lehetőséget adni arra, hogy az improvizáció és a kortárstánc végtelennek tűnő fogalmához újabb gondolatokat adhassunk, ezzel gyarapítva a hazai kortárs kulturális kánont. A progresszív gondolkodás, a folyamatos megújulásra való törekvés a szervezet struktúrájára, a munkafolyamatok végzésére, a próbafolyamatokra és az előadói/művészeti minőségeinkre is jellemzőek.

A #kaméleon projektben a vendégkoreográfusokkal létrejövő munkák − bár bemutatókkal végződnek −, a folyamatuk legalább annyira hangsúlyos és fontos: a táncművészek folyamatosan cserélődő, kisebb csoportokban tanulhatnak egymástól. Azért, hogy az alkotófolyamatok valóban ezekért az értékekért tudjanak harcba szállni, a Társulat olyan művészeket hív meg, akik eddigi munkásságuk során hasonló értékek mentén dolgoztak. Sorozatunkat azon motivációink inspirálták, hogy a szervezet más oldalról is meg tudja közelíteni az improvizáció műfaját, bővíthesse repertoárját, platformot adhasson magyar szabadúszó koreográfusoknak és új közönséget is elérhessen.

#kaméleon no.4 - Vavra Júlia

A #kaméleon sorozat 4. évadának meghívott alkotója, koreográfusa Vavra Júlia. A kutatásból létrejövő előadás bemutatójára a Willany Leó 15 fesztivál keretein belül kerül sor, a Trafó Kortárs Művészetek Házával koprodukcióban.

Vavra Júlia Budapesten élő, szabadúszó kortárstáncos, performer és koreográfus. Tanulmányait a Budapest Kortárstánc Főiskolán (2010-2015) és a School for New Dance Development nevű amszterdami egyetemen (2017-2021, mint koreográfus) végezte. Jelenleg előadóként és koreográfusként is tevékenykedik, itthoni és külföldi produkciókban.

Eddigi munkáiban fontos szerepet játszott a mozgás hangulatteremtő ereje, valamint a közönség és performer közötti dinamikákra fektetett extra figyelem. Humorral és kínos szituációk megnyerő erejével próbál reflektálni az előadói szituációk izgalmára és ki nem mondott etikettjeire. Előző projektjében (Artists Like Me) különös figyelmet fordított a szabadúszó, független művészlét küzdelmeire, problematikáira és kontradikcióira. Általában azt keresi, hogy az őt érintő kimondatlan tabu témákat, hogyan lehet performatív szituációkkal és szimbolikus képekkel manifesztálni.

Különböző médiumok és formanyelvek (videó, hang, karakter építés, szöveg, mozgás, fény, kellékek, jelmezek..) kombinálásával és egymásra ható játékával olyan tereket próbál teremteni, ahol a fikció és valóság határmezsgyéje arra sarkallja a közönséget, hogy megkérdőjelezze: mi az előadás része és mi nem? A meglepetés, a kiszámíthatatlanság, az aktualitás és a környezetre való akut reakció fontos az előadói és alkotói tevékenységeiben. A térrel specifikusan dolgozik: a színpad, a nézőtér és a színházi tér perifériái egyaránt porondként szolgálnak. Sose lehet tudni, hogy a performerek hol bukkannak fel.

A

“ripples in silenece,

The misty waltz”

egyszerű koreográfiák, struktúráltan improvizatív mozgások és poetikus képek sorozata. Formanyelvét tekintve az inspiráció középpontjában egy torzult videoklip esztétikája áll. A térben a kódolható “show elemek” enerváltan tűnnek fel, ezzel delíriumos és álomittas hangulatot teremtve. Az ok-okozati összefüggések megszűnnek és a narratíva asszociatív módon alakul. A kitettség, teatralitás, szórakoztatni vágyás és az introverált, befelé irányuló, fókuszált folyamatok ütköznek. A mainstream és az absztrakt elemek furcsán nyugtalanító kombinálásával találkozhatunk.

Produkciós vezető: Pallag Sára

Művészeti vezető: Grecsó Zoltán

Koprodukciós partner: Trafó Kortás Művészetek Háza

Támogatók: Műhely Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

Bemutató 2023.12.20., Trafó Kortárs Művészetek Háza

Táncművészek: Bagyinszki Bánk, Bartók Eszter, Bundschuh Vera, Engelmann András, Laza Tímea, Oberfrank Réka, Pataki Noémi Kata, Temesvári Zsófia, Thury Zita, Váth Máté

Zenei közreműködő: Molnár András

Fény: Rovó Virág

Koreográfus, alkotó: Vavra Júlia

„Alapvetően mindig valamilyen szinten improvizációval dolgozok. A meglepetés, a kiszámíthatatlanság, a biztonsági zónákon való átlépés és a berögzült habitusok elhagyása nagyon érdekel. Szerintem egy improvizációs struktúra egy élő előadásnál meg tud hozni egy olyan (kellemes) feszültséget és izgatottsági faktort az előadóban és a közönségben is, amit egy fix anyaggal sokkal nehezebb elérni. Az előadó és a nézők viszonyrendszereiben, dinamikáiban hatalmas lehetőségek vannak. Ki követ kit? Ki a főnök? Milyen elvárásokat tapasztalunk? Ki reagál kire? Ki érzi magát biztonságban vagy éppen kiszolgáltatva? Milyen messzire merünk elmenni a színházban bevett kimondatlan etikettek megrengetésében? Az improvizáció egy nagyon érzékeny és törékeny műfaj. Együtt, de mégis egyedül. Az adott körülményekre és helyzetre való rögtönzött re-akció. Azt a hullámot kell meglovagolni ami éppen jön vagy ellenkezőleg, fejest ugrani a sodrással szemben. Engem az improvizációban az érdekel, hogy hogyan lehet olyan struktúrát, vezető irányelveket különböző szinteken (tér, mozgás, jelenlét, előadóiság, szöveg, tempó, fókusz…) létrehozni, amik segítségével mint ember és mint előadó is új oldalaidat tudod felfedezni, mersz másképp reagálni mint általában. Egy jól felépített struktúrában biztonságban érzed magad ahhoz, hogy ki merj lépni a komfortzónádból, ami ugyebár egy ismeretlen (nem biztonságos) terület. Ez a kontradikció érdekel. Kíváncsi vagyok azokra a kiélezett performatív szituációkra, ahol se az előadó, se a befogadó nem tudja pontosan, hogy mi vár rá, és így, közösen, egymás figyelmét és érdeklődését fenntartva tudnak létezni. Kérdés számomra mostanában, hogy a hiba, a kínosság és a sikertelenség  jelensége hogyan tud az elfogadással és megengedéssel új lehetőségek és váratlan csodák termőtalajává válni? Továbbá nagyon érdekel a fiktív karakterekben való performatív tapasztalás. Más (fiktív) személy bőrébe bújva más oldalai mutatkoznak meg egy előadónak.”

Vavra Júlia gondolatai az improvizációról

#kaméleon no.3 - Vass Imre

Vass Imre Magyarországon olyan együttesekkel dolgozott együtt, mint a HODWORKS, Tünet Együttes, Artus, Stereo Akt, külföldön pedig az Ultima Vez, Ingri Fiksdal valamint tagja volt az iCoDaCo (2018-2020) nemzetközi kollektívának is. 2010 óta alkot, munkái: taking place (2015, Lábán-díj jelölt) IITTHHOONN (2019, Halász Péter-díj), STANDING GROUND (2017, STAFÉTA), Game Changer (2021, STAFÉTA).

A kreatív folyamat alapelvei voltak:

  • #nowheretohide – A nézők körben ülnek, ezért nincs olyan, hogy a legjobb oldalam mutatom.
  • #thedanceneverstops – Nincs kiállás, oldalra állás, szünet, pihenő, a tánc nem áll meg, az elejétől a végéig mindenki mozog.
  • #owningit – Beállok a táncomba, a döntéseimbe és uralom a táncom. 

Ezekhez kapcsolódó praxisok:

  • Step by step practice: A térbeli (koordinátákat) és időbeli (mérő) struktúrán sétálva, a legegyszerűbb sétától a legkomplexebb táncig, lépésről lépésre, komplexitási szinteken való keresztülhaladás. A beat tiszteletben tartása.
  • Transformation practice: Egy helyzetből egy másikba, egy állapotból a másikba való transzformálás. A forma definiálása, a forma fenntartása, a forma elengedése (engedni változni) főleg repetitív mozgáson keresztül.
  • Posing practice: A mozdulatlanság, mint tánc gyakorlata. A térhez, zenéhez, tánchoz, egymáshoz és a közönséghez való viszony észlelése. 

A koreográfia ezekből az alapelvekből és gyakorlatokból állt össze, a zenei és koreográfiai struktúrát figyelembe véve szabadon improvizálva adták elő a táncosok.

Produkciós vezető: Pallag Sára

Művészeti vezető: Grecsó Zoltán

A Willany Leó további produkciós közreműködői:  Lukács Levente, Szilágyi-Pallag Emese

Koprodukciós partner: MU Színház

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Bemutató: 2023.04.28., MU Színház

Táncművészek: Deák Kristóf, Mayer Dorina, Piti Vivien

Fénytervezés: Rovó Virág

Zenei konzulens: Porteleki Áron

Koreográfus alkotó: Vass Imre

 „A táncban az egyedi hang megtalálása, az önazonosságra való törekvés érdekel. Szeretem kihívás elé állítani az alkotót\előadót és a nézőket egyaránt, megdolgoztatni az érzékszerveket, a képzeletet. Számomra egy táncelőadás akkor jó, ha intellektuálisan is megdolgoztat, de a gondolatiság és a súly mellett a játékosság és a humor ugyanolyan fontos. Ehhez állandó és egyik legfontosabb eszközöm az improvizáció. Számomra az improvizációban sűrűsödik össze a technikai felkészültség, az érzelmi töltöttség és a jelen pillanat megélése. Ez egy teljes értékű előadót kíván, egy táncost, aki készség szinten tud alámerülni az ismeretlenbe, aki képes artikulálni a kimondhatatlant.”

Vass Imre gondolatai a táncról és az improvizációról

#kaméleon no.2 - naked play - Gál Eszter

Gál Eszter az ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület alapítója, a Tánceánia Együttes tagja és egyik vezetője. Okleveles Skinner Releasing Technique tanár, Gerincjóga oktató és Fasciális Jóga terapeuta. Ellazulás és test-tudati technikákat, tapasztalati anatómiát, improvizációt, kontakt improvizációt és kompozíciót közel 25 éve tanít. 1998 óta külföldi mester kurzusok, Intézmények és Nemzetközi Fesztiválok rendszeres meghívott tanára. Meghívott tanárként hazai együttesek tréning vezetője (Forte Társulat, KET) és 2017 óta az IDW (International Dance Week) tanára. 2004-től a Kontakt Budapest Műhely programjának egyik szervezője, heti rendszeres órák, Kontakt jam-ek és hétvégi kurzusok vezetője.

A naked playben a jelző a letisztultságot, az esszenciát jelenti, ami a játékban meghúzódó, egyszerűségében komplex jelenséget hordozza. Az esszencia a jelenét teljessége, az adott pillanatban születő mozgás, tánc mögöttese. Az improvizáció során formálódó tánc az állandó választás és döntés eredménye. A gyakorlás előadás, az előadás gyakorlás.

A munkafolyamat hívó szavai:

  • Szóló praxis – egyéni gyakorlás
  • Ensemble – csoport-komponálás
  • Kontakt – érintés, mint a kommunikáció forrása

Ebben a munkában a posztmodern-tánc tradíciót hívjuk segítségül, foglalkozunk a hierarchikus viszonyok és formák lebontásával, az egyén és a csoport egymásra ható állandóan változó viszonyával, és megvizsgáljuk a döntéseink mögött vagy azok alapját adó belső és külső impulzusok mibenlétét. A láthatóvá válás, a láttatás és a látva levés mezsgyéjén játszunk és Deborah Hay, Nina Martin és Mary Overlie koncepcióit követve utazunk, alkotunk. Ebben a kísérletezésben az improvizációt, mint reszponzív jelenséget vizsgáljuk, amennyiben mozdulatainkat mindig egy „valamire adott” válaszként értelmezzük. Ezt a nézőpontot erősíti a kontaktimprovizáció alapelveinek gyakorlása, amely egyedi módon kínálja fel az állandó változásra való reagálás figyelmét azáltal, hogy a partnerek az érintéssel egymás környezetévé válnak.

Produkciós vezető: Kárpáti Lili Melánia

Művészeti vezető: Grecsó Zoltán

A Willany Leó további produkciós közreműködői: Partig-Kis Erika, Lukács Levente

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, MU Színház, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Műhely Alapítvány, Inversedance Társulat

Bemutató: 2022.04.14., MU Színház

Táncművészek: Laza Tímea, Kancsó Luca, Eva Mora, Eyassu-Vincze Barbara, Oberfrank Réka, Váth Máté, Gál Eszter

Fény: Dézsi Kata

Külön köszönet: Vass Imre

Koreográfus: Gál Eszter

#kaméleon no.1- Vadas Zsófia Tamara

Vadas Zsófia Tamara többszörösen is Lábán Rudolf-díjra jelölt, Fülöp Viktor Ösztöndíjat nyert alkotó. Pályája elején Tünet Együttes és HODWORKS társulat munkáiban vett részt, jelenleg független szabadúszó alkotóként és kreatív gyermektánc oktatóként tevékenykedik. Nevéhez fűződik a NIBIRU című, fiatal lányokkal közösen létrehozott előadás. A projekt, itthon a Trafó Kortárs Művészetek Házában került bemutatásra és továbbjátszásra, azóta több európai nagyvárosban valósult és valósul meg, helyi, fiatalok közreműködésével. Tamara számára is elengedhetetlen eszköz a kutatáshoz, alkotáshoz és előadásokhoz az improvizáció, hisszük, hogy az együttműködés gyümölcsöző folyamat lesz az alkotó, a társulat és a nézők számára is. 

Szervezetünk célja a #kaméleon projekttel a velünk dolgozó művészek fejlesztése: olyan, általunk generált találkozásokra fókuszálunk, amik tánctechnikai, előadó-művészeti és emberi szempontból is hozzájárulnak a táncosok fejlesztéséhez. Azért tartjuk ezt fontosnak, mert a budapesti független előadóművészeti szférában nagyon kevés exkluzív szerződéssel rendelkező előadó dolgozik: felelősségünknek érezzük, hogy azok a pályakezdő, fiatal művészek, akik velünk egy munkafolyamat alatt időt töltenek olyan eszközökkel legyen gazdagabbak, amiket aztán más alkotóknál, a karrierjük további szakaszaiban is tudjanak majd kamatoztatni.

Produkciós vezető: Partig-Kis Erika

A Willany Leó további produkciós közreműködői: Kárpáti Lili Melánia, Lukács Levente

Koprodukciós partner: Katlan Csoport

Támogatók: EMMI, NKA, MU Színház, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Műhely Alapítvány

Bemutató: 2021.10.27., MU Színház

Előadók: Engelmann András, Gaál Júlia, Keresztes Patrik, Kiss Rebeka Petra, Lukács Levente, Rácz Réka/Eva Mora, Temesvári Zsófia, Váth Máté

Zene: Bagi Anna

Konzulens: Szabó-Székely Ármin

Kreatív munkatárs: Vass Csenge

Alkotó: Vadas Zsófia Tamara

“Számomra fontos volt, hogy a felkérés nem produkció-orientált, a fókusz a folyamaton volt, illetve azon, hogyan tudok egy színpadi előadáson keresztül a táncosokban új kvalitásokat generálni. Hogyan állítom fel a megfelelő instrukciókat, helyzeteket, amiben a táncosok elmélyülhetnek és izgalmas válaszreakciókat  adhatnak a felajánlásra. A befektetett munka és nyitottság által létrehoztunk egy igazán érdekes, a táncosok erősségeit jól bemutató, személyes hangvételű előadást. A fókuszom a táncosok improvizációs készségeinek és gondolkodásmódjának tágítása volt, illetve olyan helyzetek teremtése amivel a berögzött előadói reprezentáció módosulhat és a strukturált  improvizáció, mint koreográfiai eljárás jelenhet meg az előadáson belül.  Az általam kínált lehetőségek és feladatok által teret kapott a táncosok instant alkotóereje és a személyiségeik megmutatkozása. Számomra nagyon fontos volt ez a munkafolyamat, mert én magam is egy új helyzetbe kerültem azáltal, hogy egy folyamatot nem belülről, hanem végig kívülről követhettem, alakíthattam együttműködve a táncosokkal. Öröm volt a csapattal és a stábbal együttműködni.”

Vadas Tamara az együtt töltött közös időről

Legyél te is Willany Leó támogató!

Támogasd rendszeres szerdai Trafós estjeinket, kutatásaink és új előadásaink létrejöttét, beavató programjainkat, tervezés alatt álló oktatási projektünket – általában működésünk és fennmaradásunk! Banki átutalással tudsz segíteni nekünk – kérlek, hogy a közlemény rovatba az “ADOMÁNY” szót írd be! 

OTP Bank Nyrt.

HUF: 11701011-21454246-00000000

IBAN: HU24 1176 3017 1721 5880 0000 0000

SWIFT: OTPVHUHB

Köszönjük a bizalmad!