archív projektek

ArtApp – Loyalty to Art

A Loyalty to Art kezdeményezés 2020-ban indult. A Kreatív Európa program segítségével a projektben résztvevő alkotók és gazdasági szereplők közös célja egy, a felek kölcsönös jóllétét biztosító hosszú távú együttműködés metodikájának a kidolgozása. 

Ennek megfelelően először a Willany Leó mint előadó-művészeti szervezet kapcsolati tőkéje került feltérképezésre. A művészek kidolgoztak egy „code of conduct”-ként emlegetett alapot, ami bármilyen együttműködés esetén a kooperációhoz szükséges olyan információkat tartalmaz, amik elengedhetetlenek, amikor a különböző szervezetek képviselői tárgyalásokba kezdenek.

A cél a hosszútávú együttműködés kialakítása volt, mely mindkét fél részére gyümölcsöző lehetőségekkel bírt. A Willany Leó és a hiraeth együttműködése is az erőforrások felmérése és az együttműködéshez szükséges feltételek, illetve a lehetséges pozitív hatások felmérésével kezdődött – ennek alapja is a közös értékrend volt: mindkét szervezet számára nagyon fontos a környezettudatosság és az értékteremtés.

Lénárdt Laura a már létező anyagokat, ruhákat gondolja és alkotja újra. Az első lépés a közös projektben a használt ruhák gyűjtése volt: a Willany Leó nézői egyelőre meghirdetett alkalommal elhozhatták az általuk már nem használt ruhákat. Ezeket a ruhákat az adott előadásban már szcenikai elemként alkalmaztuk. Ezekből a ruhákból készítette el Lénárdt Laura legújabb kollekcióját, amit először a Szimpla Kertben, másodjára az Európa Pontban, harmadszorra pedig a Rákóczi téren, az Our Space/A mi terünk fesztiválon való fellépésünk során használtunk jelmezként. Az első két helyszínen kerekasztal beszélgetések alkalmával arra is módunk volt, hogy széles körben meséljünk a Loyalty to Art kezdeményezésről. 

A hiraeth márka  második kollekcióját az A38 Hajón a Zene X Mozgás sorozatában mutattuk be. Ezen rendezvényünkön Kovács Andrea a Loyalty to Art projektmenedzsere és Balogh Máté az Art is Business vezetője elemezték az együttműködés mikéntjeit, és tanácsokkal szolgáltak az ehhez hasonló együttműködések inspirációjául.

Az együttműködés legutolsó fázisaként lefotóztuk a ruhákat és azokra árverésre bocsátjuk, hogy a befolyt összegből, hogy a szervezet működésének a financiális hátterét segítsük. 

Kreatív Európa Projekt / 2021-2023

Magyar Táncdialógusok

A 2022-ben új épületébe költöző Néprajzi Múzeum vezetőségének felkérésére és velük közös elképzelésként a Willany Leó Improvizációs Táncszínház egyedülálló művészeti programot valósított meg a Múzeum eddig keveset látott archív felvételeinek interaktívan és élményalapú bemutatásával és értelmezésével. Az improvizációs előadások a tradicionalitás újragondolására alapulnak, inspirálódva a Múzeum képtárából, archívumából.

A koncepció szerint a múzeumban található, szinte elfeledett, de számottevő mennyiségű archív videófelvétel, amely régi korok mozgáskultúráját és táncait őrzi, olyan formában került bemutatásra, hogy nemcsak vetített vásznon, mintegy az aktuális tárlat kiegészítő vizuális, interaktív elemeként, hanem azzal egyidőben előadó-művészeti eszközökkel is kommunikáljon a befogadó közönséggel. A vászonra vetített mozdulatok és táncok inspirálták a térben improvizáló tánc- és zeneművészeket, akik így, az archív anyagokon látható mozdulatok felhasználásával, újraértelmezésével és perceptálásával hoztak létre egy új, egyszeri és megismételhetetlen előadást. A század eleji archív felvételek alatt ugyan nincs hangszinkron, a rögzített mozdulatok ritmusából és dinamikájából visszakövetkeztethető az általuk feltételezetten hallható hangok milyensége. Ezáltal a zenészek és a felvételek között létrejött inspirációs folyamat még holisztikusabb, a szinesztézia ismeretlen, de mágikus világa felé vitte az előadást és egyaránt annak résztvevőit, befogadóit is.

A projekt bemutatójára 2022.06.25-én, a Múzeumok Éjszakája keretén belül került sor a Néprajzi Múzeumban.

Táncművészek: Keresztes Patrik, Laza Tímea, Lukács Levente, Rovó Virág, Váth Máté

Zenészek: Kaincz Orsolya, Kertész Endre, Kisgyörgy Ilka

VJ: Halasi Dániel

Produkciós vezető: Partig-Kis Era

Művészeti vezető: Grecsó Zoltán

Bemutató 2022.06.25., Néprajzi Múzeum / Múzeumok Éjszakája


Támogató: NKA

KAmAszOk

Az előadás eredetileg Topolánszky Tamás felkérésére készült, a GG Tánc Eger és Grecsó Zoltán közös produkciójaként jött létre 2016-ban. Már az alkotófolyamat előkészületeinél kiderült, hogy a koreográfus számára nagyon fontos, hogy az előadás kommunikáljon tudjon a mai fiatalsággal, miközben mondanivalója érzékenyíti és szórakoztatja nézőit.

Az előadás központi témája a nehéz, kamaszkori életszakasz bemutatásán túl az, hogy az előadásban szereplő karakterek hogyan viszonyulnak ehhez. A kamaszok próbálják énjüket osztálytársaik reakcióin, gondolatain és tettein keresztül megérteni, de azok értelmezése is bonyolult Gordiuszi csomónak bizonyul. A drámaháromszög egy egyszerű ábra, amely azt mutatja be, hogy emberi kapcsolatainkban és konfliktusainkban mindig három szerep valamelyikében vagyunk: lehet rajtunk az üldöző, az áldozat vagy a megmentő maszkja. (Ez alól kivételt csak az autonómia, az intimitás képez.) E kifejezések valóban maszkok, szerepek, tehát nem a személyiségünk részei. Kapcsolatról kapcsolatra, azon belül pedig tranzakcióról tranzakcióra váltakozhat, hogy aktuálisan melyik szerepben vagyunk. Ebből is lájuk, hogy a drámaháromszög szereplői, milyen módokon lejtik táncuk, és ez inspirálta az alkotót, hogy az előadás szereplői mindig más és más színben jelenjek meg, így az is változhat, hogy a befogadó mikor melyik szereplő érzéseivel, válaszreakcióival azonosul. Tulajdonképpen az énfeltáró folyamatok, a saját viselkedés megértését segítő tanulmányok képezték az előadás fő dramaturgiai rendszerét.

Felújítás – 2021

Előadók: Engelmann András, Gaál Júlia, Kancsó Luca, Keresztes Patrik, Kiss Rebeka, Lukács Levente, Temesvári Zsófi, Váth Máté

Zene: Gryllus Ábris

Díszlet és jelmezterv: Ottlik Julianna

Világítéstervező: Gothár Márton

Produkciós asszisztens: Partig Kis-Erika

Koreográfus: Grecsó Zoltán

 

Támogató: NKA

Egy hazugság születése / Ott vagy

Az Egy hazugság születése című produkció Grecsó Zoltán táncművész-koreográfus és Kiss Rebeka Petra, frissen diplomázott táncművész közös alkotásából jött létre, az előadás premierje online formában, 2020 december 30-án valósult meg a digitális térben (ennek felvétele a Trafó Kortárs Művészetek Háza stúdiójában történt Bagi Anna Borbála operatőr segítségével).

“Látok valakit! Talán egy nőt meg egy férfit. A paradicsomban vannak vagy már nem is ott, mert a nő és a férfi bűnbe estek. Amit biztosan determinált számunkra a teremtés, az a mostani pillanat, a bűn. És akkor talán minden, amit tudhatunk vagy érezhetünk a kezdetekről, az minden pillanatban újjászületik.”

Kiss Rebeka és Grecsó Zoltán első közös színpadi munkája különböző népek és népcsoportok teremtéstörténetei és archetípusai szavak nélküli megidézése közben keresi a választ arra, hogy mitől kódolható, olvasható olyan egyértelműen az emberi test. Akkor is, ha a látható felszínétől megfosztjuk. 

De ha ez így van, akkor mégis miért ilyen könnyű félreérteni?  

Ennyire egyértelműek számunkra a nő és férfi szerepminták, hogy még arc, a bőr vagy testrészek formái sem kellenek, hogy értsük őket? 

Ha a zsákokba bújt előadók érzéseit és gondolatait ugyanakkora eséllyel értjük meg, mint a mellettünk ülőjét, akkor miben manifesztálódhat a nonverbális kommunikáció?

Előadók: Grecsó Zoltán, Kiss Rebeka Petra

Kamera: Bagi Anna Borbála

Zene: Loscil

Produkciós asszisztens: Partig-Kis Erika

Koreográfia: Grecsó Zoltán

Online bemutató: 2020.12.30.

Továbbjátszás (részlet): 2021.10.03., Táncol a tér is / Budapesti Őszi Fesztivál

 

Támogató: NKA

Legyél te is Willany Leó támogató!

Támogasd rendszeres szerdai Trafós estjeinket, kutatásaink és új előadásaink létrejöttét, beavató programjainkat, tervezés alatt álló oktatási projektünket – általában működésünk és fennmaradásunk! Banki átutalással tudsz segíteni nekünk – kérlek, hogy a közlemény rovatba az “ADOMÁNY” szót írd be! 

OTP Bank Nyrt.

HUF: 11701011-21454246-00000000

IBAN: HU24 1176 3017 1721 5880 0000 0000

SWIFT: OTPVHUHB

Köszönjük a bizalmad!