Az önmagunkkal való sakkozás kockázata

beavató táncszínházi nevelési program

Az improvizáció a táncban olyan kihívások elé állítja az alkotó-résztvevőt, melyekre kreatív megoldási lehetőségekkel fog felelni, egyénileg vagy közösen létrehozva egy opcionális végeredményt. Az önmagunkkal való sakkozás kockázata egy olyan beavató előadás, ami a nézők és előadók közös tapasztalásán keresztül hivatott közelebb hozni őket egymáshoz és a kortárs művészetek befogadásához.

Az improvizációs előadásunkat megelőző beavató foglalkozások arra épülnek, hogy a művészek mintegy alkotóelemeire szedik saját produkciójukat, jelenetről jelenetről kielemezve azt. Így lesznek világosak alkotó és befogadó számára is az előadás dinamikájának miértjei és hogyanjai, a művészi hatás, illetve a művészi minőség maga.

A Willany Leó Improvizációs Táncszínház 15 éve foglalkozik az improvizáció kutatásával, elsősorban előadások formájában. Az önmagunkkal való sakkozás kockázata című előadás a nézők számára beavató, interaktív jelleggel mutatja be a műfaj sajátosságait. Az ember egyéni működésének rendszere megmutatkozik mozdulataiban, választott megoldási lehetőségeiben, melynek köszönhetően rendkívül sokat tanulhat magáról és társairól is. Ez a folyamat egy intenzív megismerés és önreflexió, amely lehetőséget ad a szokásaink megváltoztatására. Az előadás a Willany Leó klasszikus metodikáját követve improvizatív, de szisztematikus, konkrét koreográfiai elemeket felvonultató táncdarab, mely az improvizáció felszabadító hatását, s egyszersmind művészi élményét hivatott közvetíteni. 

Produkciónkat azon típusú, a tudatosságra való törekvéseink hívták életre, ami először a társulatvezetés hogyanjai mentén váltak számunkra aktuálissá. Ennek kapcsán később a művészeti koncepcióink mikéntjei és hogyanjai, az alkotás folyamatának megértése lett a cél. Munkásságunk egy mélyebb, alaposabb feltérképezése lett a motivációnk és így születhetett meg társulatunk első beavató előadása, Az önmagunkkal való sakkozás kockázata címmel.

Az foglalkozás hossza 75-90 perc.

Ajánlott korosztály: 12-20 éves korig.

Előadják a Willany Leó Társulat táncművészei és zenészei.

A foglalkozás felépítésében színházi nevelési szakmai közreműködőként velünk volt Nagy Emese és a Gondolat Generátor munkatársai.

Koncepció: Grecsó Zoltán

Eddig a következő városokba vittük iskolákba a programot: Ajka, Baja, Budapest, Cegléd, Csongrád, Debrecen, Eger, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kisújszállás, Gödöllő, Győr, Gyula, Mezőtúr, Paks, Pápa, Pécs, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szeged. Foglalkozásunk 2023 májusában bekerült a KULTUP Programba.

Ezen felül tartottunk foglalkozást a K11 Művészeti és Kulturális Központban, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban, a Kolorádó Fesztiválon, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar Táncművészeti Egyetemen, a MANK Szentendrei Régi Művésztelepen, a Művészetek Völgyében, a REÖK Palotában, a Strand Fesztiválon, a TE! Terézvárosi Fesztiválon.

Legyél te is Willany Leó támogató!

Támogasd rendszeres szerdai Trafós estjeinket, kutatásaink és új előadásaink létrejöttét, beavató programjainkat, tervezés alatt álló oktatási projektünket – általában működésünk és fennmaradásunk! Banki átutalással tudsz segíteni nekünk – kérlek, hogy a közlemény rovatba az “ADOMÁNY” szót írd be! 

OTP Bank Nyrt.

HUF: 11701011-21454246-00000000

IBAN: HU24 1176 3017 1721 5880 0000 0000

SWIFT: OTPVHUHB

Köszönjük a bizalmad!