New Fossils x Willany Leó

View Calendar
2024.06.02. 14:00 - 15:00

New Fossils x Willany Leó

New Fossils x Willany Leó

Ünnepeljétek velünk az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát a május 31-től június 2-ig tartó VárkertFeszt művészeti fesztiválunkon! A háromnapos rendezvénysorozaton izgalmas családi eseményekkel, fergeteges koncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és különleges gasztro-meglepetésekkel várjuk a kicsiket és a nagyokat a Várkert Bazárban. Fedezzétek fel a Duna budai oldalán fekvő épületegyüttest, amely a világ egyik legveszélyeztetettebb műemléke volt egykor, de ma már újra pezsgő kulturális szórakozóhely, különleges Neoreneszánsz kertjével Budapest ékköve.

A New Fossils egy friss hazai szupergroup, akik az izlandi ADHD zenekart is lenyűgözték, miután a saját koncertjük után megnézték a magyarokat egy lakáskoncerten. A tagok a magyar és nemzetközi jazz- és könnyűzenei élet aktív muzsikusai. Zenéjüket átszövi az elvágyódás, miközben a végeredmény egyértelműen kapcsolódik a kortárs, urbánus jazz legutóbbi vonulatához. Dalközpontú szerzeményeiket hol elektronikával, hol pedig improvizációval emelik magasabb szintre. Mindezt igazán könnyedén teszik, hiszen a Dresch Quartet vagy a Mörk tagjaiként meghatározó szereplői voltak a hazai jazz- és könnyűzenei életnek már a zenekar indulása előtt is. Bemutatkozó lemezük 2023 áprilisában, második lemezük pedig 2024 márciusában jelent meg saját kiadójuk, a Morotva Records gondozásában.

Szabó Dániel Ferenc - dob
Gyányi Marcell - nagybőgő
ifj. Tóth István - gitár
Ocsovay Damján - zongora
Varga Dániel – szaxofon

A Willany Leó Improvizációs Táncszínház 2008-ban alakult Grecsó Zoltán koreográfus, táncpedagógus vezetésével. Az elmúlt másfél évtized során a közönség soraiban tisztelhettünk már neves színművészeket, rendezőket, írókat, kritikusokat, és legnagyobb örömünkre a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Budapesti Kortárstánc Főiskola növendékeit is. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy 2019-ben a Willany Leó Improvizációs Táncszínház a Trafó Kortárs Művészetek Háza és MU Színház által alapított Lábán Rudolf-díj különdíjában részesült. Kreatív közösségi alkotóműhelyünkben a tánc, a zene és az improvizáció eszköztárával dolgozzuk fel az alkotókat érdeklő témákat.

Társulatunk előszeretettel működik együtt kulturális intézményekkel, művészeti helyszínekkel, más táncos, zenész közösségekkel. Célunk, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyük azt a különleges élményt, amit az improvizációs művészet nyújt. Egymásra hangolódás, együttműködés, figyelem, elfogadás, tolerancia. Ezek mind az improvizáció alapjai. Játékosság, humor, dráma, teatralitás. Ezek mind a Willany Leók jellemzői. Szabadság a színpadon, szabadság a “zenészárokban”, szabadság a közönségben.

Akik még sosem láttak kortárstáncot, vagy azt hitték, nem érthetik, azoknak a Willany Leó alkalmak egyszerre hozzák elő a kíváncsiságukat és egyfajta kellemes megnyugvást is adnak − itt a “koncepciót” nem érteni kell, hanem megélni. Minden egyszeri és megismételhetetlen, és mégis otthonos a maga módján. Természetes, mikor valaki elneveti magát, kikacsint, erőn felül összpontosít, megszólal vagy énekel egy sort. Hiteles minden mozdulat, minden hang, hiszen minden az adott pillanatban születik meg. Az improvizáció maga a meztelen tánc − amiben a közönség is együtt tud élni a “színpadon” zajló eseményekkel.

Az előadás ingyenesen megtekinthető.

Táncművészek: Asbóth Máté, Temesvári Zsófia, Váth Máté

Produkciós vezető: Pallag Sára

Művészeti vezető: Grecsó Zoltán

A Willany Leó munkatársai: Oberfrank Réka, Szilágyi-Pallag Emese

facebook: @willanyleoimproszinhaz instagram: @willanyleo